Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Muhi Csata 768 évfordulója

2009. május 24.

2009. május  24-én IV. Béla Király szobrának  Alapkő - és Alapokiratának elhelyezése történt a Muhi csata helyszínén. A szabadtéri szentmisét Dr. Ternyák Csaba Egri Érsek celebrálta. Az ünnepségen megjelent Dr. Gyenesei István és Herényi Károly országgyűlés képviselő, a Borsod megyei Közgyűlésből Dr. Szabó Csaba tanácsnok.

 

 

Kép

Kép

 

 

Az ünnepségen felkérésre beszédet mondott Drahos István elnök

 

 Kép

 

Idézet a beszédből:

...Ma egy olyan király szobrának Alapkövét és Alapító Okiratát helyeztük el, aki nagy  és bölcs uralkodó volt. Nagy és bölcs, mert képes volt felismerni korábbi hibáit és változtatni azokon...

...Politikájának középpontjába egy új tatár támadás elhárítására tett intézkedéseit helyezte...

...A birtokadományozást katonák kiállításához és kővárak építéséhez kötötte, mert tapasztalta, hogy a tatárok a kőből épült várakat és kőfallal körülvett városokat nem tudták bevenni, ezért tudatos városfejlesztési politikába kezdett.

...A termelés fellendítése érdekében német parasztokat hívott az országba.

Az elnéptelenedett területekre visszatelepítette a kunokat, de nem hagyta őket szabadon garázdálkodni. A földekért cserébe hűséget és katonai szolgálatot kért és követelt.

...Második honalapító királyunk a korábbi széthúzás helyett az összefogást tartotta elsődlegesnek, ezzel is utat mutatva az utókor számára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.